Kun harrastuksena on musiikin kuuntelu ja kun samaaan aikaan tulee kierreltyä kirpputoreja ja divareita, ei voi olla välillä törmäämättä ajan unohtamiin mutta silti edelleen varsin hyvältä kuulostaviin levyihin. Eräs sellainen on vuonna 1981 ilmestynyt Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä - nimisen yhtyeen levytys Alavilla Mailla Hallan Vaaraa. Levy lähti omaan hyllyyn kun löysin sen kerran pilkkahintaan eräältä kirpputorilta. Vaikka levy ei olekaan ääriharvinainen, niin sen vinyyliversio on ainoa tällä hetkellä löytyvä versio. Alavilla Mailla Hallan Vaaraa kun ei ole vielä julkaistu digitaalisessa formaatissa. Ajan myötä näin varmaan kuitenkin tapahtuu, sillä levylle mahtuu mukaan monta hyvää suomenkielistä kappaletta.

Levyä on kokonaisuudessa vaikea laittaa johonkin tiettyyn genreen kuuluvaksi mutta ainakin omasta mielestäni sen voisi sanoa kuuluvan eräänlaisen jälkihippimeiningin ja toisaalta kantaaottavan laulun välimaastoon. Soundimaailma kulkee pitkälti 80-luvun alun - sanoisiko jopa hieman haikean rocknostalgisissa merkeissä. Kappaleiden sävellystyötä voi kehua ja parasta antia levyllä on kappale nimeltä Pearl Harbour, joka etenee hieman Kaseva-yhtyeen viitoittamalla tiellä, ainakin mitä tulee kitarasoundeihin. Konttorikantri on taasen varsin räkäinen kannanotto porvarillisen keskiluokan arjesta.

Kokonaisuutena Alavilla Mailla Hallan Vaaraa on Suomalaista rock/pop - keskitasoa hieman parempi levy ja suotta unohdettu julkaisu. Toivotaan edes että CD-versio levystä näkisi päivänvalon ja levyn kappaleet soisivat nykyistä enemmän vaikka sitten radion aalloilla.

* * * ½